Pozitívny dopingový nález mal aj rakúsky bežec na lyžiach Dürr

23.02.2014 Celý región

Soči 23. februára (TASR) - Zimné olympijské hry v Soči majú ďalšieho dopingového hriešnika. Rakúsky bežec na lyžiach Johannes Dürr, jeden z hlavných favoritov na zlato v nedeľňajších pretekoch na 50 km, mal pozitívny test na zakázanú látku EPO. Informovali o tom agentúry APA a dpa.

Mimosúťažnú dopingovú kontrolu podstúpil 26-ročný reprezentant 16. februára. Výsledky B-vzorky ešte nie sú známe, ale podľa šéfa Rakúskeho olympijského výboru (ÖOC) Karla Stossa sa Dürr k dopingu priznal. "Sme šokovaní a prijali sme nevyhnutné rozhodnutia. Je to pre nás smutná kapitola. Dnešok môžeme nazvať čiernou nedeľou pre rakúsky šport. Povedal, že konal na vlastnú zodpovednosť, nikoho iného do toho nezaťahoval. Ako prezidenta výboru je mi to veľmi ľúto, pretože naši športovci podávali v Soči skvelé výkony. Jeden dopingový hriešnik ich však všetky zatienil," sklamane uviedol Stoss.

Dürra po prevalení škandálu vylúčili z olympijského tímu a vyradili zo štartovej listiny pred nedeľňajšími pretekmi na 50 km s hromadným štartom. V Soči súťažil už v skiatlone na 2x15 km, v ktorom obsadil ôsme miesto.

"Nezostáva mi nič iné, ako sa každému ospravedlniť, mojej rodine, manželke. Veľa ľudí tvrdo pracovalo na mojom úspechu a ja som ich podrazil vlastnou stupiditou. Je to najhoršia vec, akú som vykonal vo svojom živote," povedal Dürr pred odletom zo Soči pre rakúsku televíziu ORF.

Erytropoetín (EPO) je hormón, ktorý sa podáva v injekčnej podobe. Ovplyvňuje efektivitu dýchania a transport kyslíka k cieľovým tkanivám.

Dürr je piatym športovcom v Soči s pozitívnym dopingovým nálezom. Na zozname dopingových hriešnikov figuruje spoločne s lotyšským hokejistom Vitalijsom Pavlovsom, nemeckou biatlonistkou Evi Sachenbacherovou-Stehleovou, talianskym bobistom Williamom Frullanim a ukrajinskou reprezentantkou v behu na lyžiach Marinou Lisogorovou.
 

Vyberte región